Gescheurde kruisband: symptomen & diagnose
Knieklachten kunnen vele oorzaken hebben zo kunt u bijvoorbeeld last hebben van een gescheurde meniscus of een scheur in de kruisbanden. De voorste kruisband van de knie is belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Deze kruisband kan scheuren als gevolg van sportblessures, ongelukken of een abrupte beweging. Wanneer dit gebeurt, ervaren mensen vaak een knappend gevoel. Vaak wordt dit gevolgd door pijn en een zwelling. Dit staat bekend als een voorste kruisbandruptuur. Het kan ook voorkomen dat de achterste kruisband scheurt. Dit veroorzaakt vergelijkbare symptomen.
Symptomen van letsel aan de kruisbanden
Hoe kunt u een gescheurde of beschadigde kruisband herkennen?
- Pijn en zwelling: Direct na het letsel kan er een hevige pijn en zwelling optreden rondom de knie. Dit kan gepaard gaan met blauwe plekken en gevoeligheid bij aanraking.
- Instabiliteit van de knie: Als uw kruisbanden gescheurd zijn, kan dit leiden tot een gevoel van instabiliteit. U kunt het gevoel hebben dat de knie 'wegzakt' of onstabiel aanvoelttijdens het lopen of bewegen.
- Beperkte bewegingsvrijheid: Het letsel kan leiden tot beperkingen in de beweging van de knie, zoals moeite met buigen of strekken.
- Knappend of knarsend geluid: Soms kan er een knappend of knarsend geluid optreden bij het bewegen van de knie. Dit kan wijzen op schade aan de kruisbanden of andere structuren in de knie.
- Gevoel van 'op slot' zitten: Na een trauma aan de kruisbanden kan het voelen alsof de knie op slot zit. De beweging van uw knie wordt beperkt. Vaak heeft u dan moeite met het buigen of strekken van de knie.
Het belang van een nauwkeurige diagnose
Bij het vermoeden van letsel aan de kruisbanden is een nauwkeurige diagnose van belang. Een MRI scan is één van de meest effectieve methoden om een gescheurde kruisband te diagnosticeren. Tijdens een MRI scan worden gedetailleerde beelden van de knie gemaakt. Deze worden beoordeeld door de radioloog. Vaak is er bij letsel aan de kruisbanden ook sprake van letsel aan andere structuren in de knie. Doordat bij een MRI zowel de kruisbanden als de andere structuren van de knie goed zichtbaar zijn kan de orthopeed aan de hand hiervan een behandelplan maken.
Hoe gaat een MRI van de knie in zijn werk?
Een MRI onderzoek van de knie wordt uitgevoerd met behulp van een MRI scanner. Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel die in de MRI scanner wordt geschoven. Het is belangrijk om tijdens het onderzoek zo stil mogelijk te liggen, zo kunnen er heldere beelden worden gemaakt. Heeft u een vermoeden van een gescheurde kruisband? Bespreek dit dan eerst met uw huisarts.
MRI Centrum: Snel een betrouwbare diagnose
MRI Centrum is een onafhankelijk, gespecialiseerd radiologisch centrum voor MRI, echografie en röntgenonderzoek. Wij combineren hoogwaardige diagnostiek met korte wachttijden in een patiëntvriendelijke omgeving. Professionaliteit, betrouwbaarheid en snelheid staan bij ons hoog in het vaandel.
Met een verwijzing van een huisarts, me
disch specialist, bedrijfsarts of sportarts bent u van harte welkom voor een onderzoek in één van onze zeven klinieken in Amsterdam, Breda, Den Bosch, Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht.
Uw fysiotherapeut kan ook bij ons een MRI onderzoek aanvragen bij vermoeden van een gescheurde kruisband. Let op: een onderzoek op aanvraag van een fysiotherapeut wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. U moet het onderzoek dan zelf betalen. Zie hier de actuele tarieven.