Veelgestelde vragen

Onderstaand vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

EEN AFSPRAAK MAKEN

Hoe maak ik een afspraak bij MRI Centrum

Uw huisarts is uw eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over uw gezondheid. Als de huisarts vindt dat u diagnostisch onderzoek nodig heeft, zal hij/zij u verwijzen. De huisarts stuurt de verwijzing digitaal naar MRI Centrum of overhandigt deze aan u.

  • Wanneer u digitaal bent doorverwezen, wordt u binnen 3 werkdagen door ons gebeld voor het maken van een afspraak.
  • Wanneer u een verwijzing op papier heeft, neemt u zelf contact met ons op. De medewerker die u spreekt zal u vragen de verwijzing op veilige wijze via e-mail naar ons te zenden.

Bij het plannen van uw eerste afspraak mag de verwijzing niet ouder zijn dan 1 jaar.

 

Op welke locatie kan ik het snelst terecht?

Onze medewerkers kijken samen met u op welke locatie u het snelst terecht kunt.

Ik heb een afspraak op de mobiele locatie (Breda of Utrecht), wat betekent dat?

Door onze mobiele locaties maken wij het mogelijk om uw MRI-scan zo dicht mogelijk bij uw eigen woonplaats uit te voeren. 
Hiervoor gebruiken wij een MRI die verplaatst wordt tussen deze drie locaties. 
Bij uw onderzoek op deze locatie is het noodzakelijk dat u zelfstandig de trap op kunt lopen en zelfstandig op de scantafel kunt gaan liggen.
U kunt hierbij geen gebruik maken van een rollator, krukken of andere hulpmiddelen.

Wat zijn de wachttijden voor een MRI?

De wachttijden van onze klinieken vindt u hier. De wachttijden worden iedere week geactualiseerd.

Mijn telefoonnummer achter de link van ZorgDomein is niet juist

Uw gegevens in het bestand van uw behandelend arts worden meegestuurd naar ZorgDomein. Zijn deze niet correct, neem dan contact op met uw arts.

HET MRI ONDERZOEK

Welk onderzoek vindt op welke locatie plaats?

Via deze link ziet u welke onderzoeken er op welke locatie worden uitgevoerd.

Wat is een MRI scan?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Er wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld en radiogolven om beelden te maken van de organen en structuren van het lichaam. Dit is pijnloos en niet schadelijk.

Wanneer is een MRI niet mogelijk?

Als u een pacemaker, insulinepomp of cochlea-implantaat heeft, kunt u geen MRI-onderzoek ondergaan. Door de magnetische straling kan de apparatuur ontregeld raken

Welke kleding mag ik aan in een MRI?

Kleding met metalen onderdelen mogen de MRI-scanner niet in omdat deze het magneetveld verstoren. Hierdoor kan er verstoring van het beeld ontstaan in de opnames. Denk hierbij aan ritsen, metalen knopen, beugelbeha maar ook een kledingstuk met glitters.

Wij adviseren u kleding (joggingbroek/pyjama) mee te nemen zonder metaal om comfortabel te kunnen liggen en huid-op-huid contact te vermijden. Komt u voor een MRI schouder met contrast dan verzoeken wij u een hemd mee te nemen om de toediening van het contrast makkelijker te maken. 

Mag ik mijn sieraden omhouden in de MRI?

Sieraden mogen de MRI-scanner niet in omdat deze het magneetveld verstoren. Hierdoor kan er verstoring van het beeld ontstaan in de opnames. Alles van metaal of materiaal waarin metaal is verwerkt, zoals sieraden, brillen en horloges mogen niet in de MRI ruimte. Edelmetaal is meestal geen probleem maar kan alleen in een beperkte hoeveelheid. 

Mag ik met mijn hulpmiddelen de MRI ruimte in?

De MRI-scanner is een grote, sterke magneet. Door de kracht van deze magneet worden metalen voorwerpen met hoge snelheid aangetrokken. Uw eigen hulpmiddelen zoals krukken, rolstoel of rollator kunnen daarom niet worden meegenomen in de MRI ruimte. Al onze locaties hebben een MRI compatible rolstoel die wel de MRI ruimte in mag.

Heeft u een afspraak op een van onze mobiele locaties in Breda, Haren of Utrecht dan is het noodzakelijk dat u zelfstandig de trap op kunt lopen en zelfstandig op de scantafel kunt gaan liggen. U kunt hierbij geen gebruik maken van een rollator, krukken of andere hulpmiddelen.

 

Mag ik make-up dragen?

Indien u komt voor een MRI onderzoek van het hoofd, de nek of de hals dan vragen wij u geen oogmake-up te dragen omdat sommige soorten make-up metalen deeltjes bevatten.

Ik ben claustrofobisch, wat nu?

Het MRI apparaat is een tunnel, die aan de voor- en achterkant open is. Bij sommige onderzoeken, bijvoorbeeld knie- en enkelonderzoeken, kunnen wij u zo in de MRI scanner leggen dat uw hoofd buiten de tunnel blijft. Onze laboranten zijn zeer ervaren in het begeleiden van mensen die last hebben van claustrofobie. U kunt een bril met spiegel op krijgen waarmee u buiten de tunnel zicht heeft op de laborant. Als u denkt last te hebben van claustrofobie, meldt u ons dat dan van tevoren. Eventueel raden wij u aan om een rustgevend medicijn op te vragen via uw huisarts. 

Gaat mijn hoofd in de MRI?

Dat is afhankelijk van het lichaamsdeel dat moet worden gescand. Het te scannen lichaamsdeel moet in het midden van de scanner liggen. Dit betekent dat het hoofd meestal in de scanner ligt of aan de rand van de scanner. Komt u voor een MRI-scan van bijvoorbeeld de voet, enkel of knie, dan blijft u met uw hoofd buiten de scanner liggen. Bent u kleiner dan 1.60 meter dan kan het zijn dat u hoofd toch in de scanner komt te liggen. Als u denkt last te hebben van claustrofobie, meldt u ons dat dan van tevoren. Eventueel raden wij u aan om een rustgevend medicijn op te vragen via uw huisarts. 

Word ik vastgemaakt in de MRI?

Dat is afhankelijk van het lichaamsdeel dat wordt gescand. Bij onderzoeken van bijvoorbeeld hersenen, oogkassen (orbita), brughoek en hals krijgt u een kap over het hoofd. Deze kap is nodig om signalen op te vangen waarmee de foto’s worden gemaakt. De kap is aan de voorzijde (waar u tegenaan kijkt) open.

Maakt de MRI veel geluid?

U hoort tijdens het onderzoek series van hard kloppende of tikkende geluiden. Dat is niet altijd even prettig maar hoort bij het MRI onderzoek en is normaal. Klik hier voor een idee van het geluid van een MRI scan (zet het volume hoog voor een reëel geluid). U ontvangt oordopjes en een gehoor beschermende hoofdtelefoon met muziek naar keuze. Geluid van de MRI blijft u echter altijd horen.

 

Word ik voldoende beschermd tegen gehoorschade?

Ondanks dat u met de gehoor beschermende koptelefoon en oordopjes nog een hard geluid hoort, voldoet het aan de wettelijk gestelde eisen.

Kan ik naar muziek luisteren tijdens het onderzoek?

U ontvangt een gehoor beschermende hoofdtelefoon met muziek naar keuzen. Het geluid van de muziek wordt echter overstemd door het geluid van de MRI. Tussen twee series door, als de scanner even stil is, kunt u de muziek wel horen.

Kan ik nog meer lichaamsdelen laten scannen dan de arts aanvraagt?

U kunt alleen voor de klachten waarvoor de arts een aanvraag indient een MRI krijgen. Extra onderzoeken worden niet vergoed door de verzekeraar.

Mag ik bewegen tijdens het scannen?

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Bij een scan van uw hoofd dient u ook het slikken zoveel mogelijk te beperken.

Krijg ik contrastmiddel?

Bij enkele MRI onderzoeken is het nodig om contrast toe te dienen. Indien dit het geval is, wordt dit met u besproken tijdens het maken van de afspraak. Bij MRI Centrum wordt er gebruik gemaakt van een contrastmiddel met de werkzame stof Gadobutrol. Klik hier voor meer informatie over de voorzorgsmaatregelen en de mogelijke bijwerkingen. Het kan voorkomen dat de radioloog beslist om toch geen contrast toe te dienen omdat dit niet noodzakelijk is voor de kwaliteit van het onderzoek. In sommige gevallen komt het voor dat u een pijnlijke plek krijgt na het toedienen van contrast. Dit verdwijnt na enkele dagen.

UITSLAG ONDERZOEK

Informeert de laborant of radioloog mij over de bevindingen?

De radioloog of laborant van het MRI Centrum zal geen mededelingen doen over de bevindingen van het MRI onderzoek. Uw arts stelt met behulp van de bevindingen van de radioloog de uiteindelijke diagnose vast. Uw arts is immers volledig op de hoogte van uw medisch dossier en persoonlijke situatie en kan hierdoor de bevindingen van de radioloog in het juiste kader plaatsen. Ook vragen naar aanleiding van het verslag dient u met uw arts te bespreken. Uw arts kan dan eventueel contact opnemen met onze radioloog.

Wanneer krijg ik de uitslag?

De beelden worden beoordeeld door een radioloog van het MRI Centrum die een verslag maakt van zijn bevindingen. Dat verslag wordt, samen met de beelden, binnen 1 tot 3 werkdagen na het onderzoek naar uw arts gestuurd. In geval van spoed wordt het onderzoek uiteraard zo snel mogelijk verslagen en opgestuurd. Bij een ernstige onverwachte afwijking zal direct contact worden gezocht met uw arts. Uw arts stelt met behulp van de bevindingen van de radioloog de uiteindelijke diagnose vast. Uw arts is immers volledig op de hoogte van uw medisch dossier en persoonlijke situatie en kan hierdoor de bevindingen van de radioloog in het juiste kader plaatsen. De radioloog of laborant van het MRI Centrum zal geen mededelingen doen over de bevindingen van het MRI onderzoek. Ook vragen naar aanleiding van het verslag dient u met uw arts te bespreken. Uw arts kan dan eventueel contact opnemen met onze radioloog.

Waarom wordt de uitslag van mijn onderzoek per post naar de aanvrager gestuurd?

In verband met de wet op privacy en beveiliging mogen uitslagen alleen elektronisch verstuurd worden naar een beveiligd emailadres. Heeft uw aanvrager dat niet, dan wordt de uitslag per post verstuurd.

Waarom worden de beelden op een CD meegegeven ipv een USB stick?

Beelden op een CD kunnen niet verwijderd worden, dat is wel mogelijk bij een USB stick. Mocht dit gebeuren dan is het onderzoek niet meer compleet en kunnen de beelden niet juist geïnterpreteerd worden.

KOSTEN

Zorgverzekering & Kosten

MRI Centrum maakt jaarlijks afspraken met alle zorgverzekeraars. Met een verwijzing van de huisarts - of een andere geldige verwijzer zoals een jeugdarts, specialist ouderengeneeskunde, sportarts, bedrijfsarts of verloskundige - wordt uw diagnostiek doorgaans met 100% vergoed; met uitzondering van het wettelijke eigen risico dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Facturen sturen wij rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. De regelingen voor MRI Centrum zijn hetzelfde als voor reguliere ziekenhuizen in Nederland.

Meer informatie over onze afspraken met verzekeraars vindt u hier.

Ik heb geen verwijzing, kan ik de MRI zelf betalen?

MRI Centrum stelt cliënten in staat om een diagnostisch onderzoek te laten uitvoeren, zonder dat ze in het bezit zijn van een geldige verwijzing. De kosten dient u in dat geval zelf te betalen. Meer informatie vindt u op deze pagina.

ALGEMEEN

Wat zijn de openingstijden?

De openingstijden vindt u op de pagina bij de betreffende kliniek.  Afhankelijk van het aantal aanvragen is het mogelijk dat wij onze openingstijden aanpassen en extra open gaan.

Wat is de route naar MRI Centrum?

Een route beschrijving en OV informatie vindt u op de pagina bij de betreffende kliniek

Kan ik gratis parkeren bij MRI Centrum?

Afhankelijk van de locatie kunt u gratis- of betaald parkeren in de directe omgeving van het MRI Centrum. Meer informatie kunt u vinden op de pagina van de betreffende kliniek.