Gescheurde meniscus: symptomen & diagnose

 

mri-knie

Een meniscus is een belangrijk onderdeel van de knie. Het is een schijf van kraakbeen in de knie. In elke knie zitten er twee van deze ‘stootkussens’ tussen het boven- en onderbeen. Hierdoor kan de knie soepel bewegen en worden schokken gedempt. Dit kraakbeen kan ook scheuren. Dit wordt een gescheurde meniscus genoemd.

Een gescheurde meniscus is letsel wat vaak ontstaat tijdens sportactiviteiten. Bij een plotselinge draaibeweging van de knie of bij een klap op de knie kan er een scheur ontstaan. Dit soort traumatisch letsel komt vaak voor bij sporten zoals voetbal, basketbal, tennis en skiën.

Een scheur kan ook het gevolg zijn van veroudering van de meniscus. Als u ouder wordt neemt de elasticiteit van het kraakbeen af. De kans op een scheur wordt dan groter. Een scheur door veroudering geeft niet altijd klachten.

Symptomen van een gescheurde meniscus

Symptomen van een gescheurde meniscus kunnen variëren. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van de scheur en de locatie.

  • Pijn: Pijn in de knie is vaak het eerste symptoom dat optreedt bij een gescheurde meniscus. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan acuut optreden na een blessure of geleidelijk toenemen in de loop van de tijd.
  • Zwelling: Direct na het letsel of in de dagen daarna kan zwelling optreden in het kniegewricht. Dit wordt vaak veroorzaakt door  een ontstekingreactie op de scheur in de meniscus.
  • Beperkte bewegingsvrijheid: Een gescheurde meniscus kan de beweging van de knie beperken, vooral bij het buigen of strekken van de knie. Dit kan leiden tot stijfheid en moeite met bewegingen zoals hurken of knielen.
  • Slotklachten: Soms kan de gescheurde meniscus vast komen te zitten in het kniegewricht, waardoor het gevoel ontstaat dat de knie 'op slot' zit en niet volledig kan worden gestrekt of gebogen.
  • Instabiliteit: Een gescheurde meniscus kan de stabiliteit van de knie verminderen, waardoor de knie kan 'wegzakken' of onstabiel aanvoelt tijdens het lopen, rennen of draaien.
  • Knappend geluid: Bij het bewegen van de knie kan er soms een knappend geluid optreden, vooral als de gescheurde meniscus vast komt te zitten tussen de botstructuren in het kniegewricht.

Het is altijd raadzaam om bij aanhoudende knieklachten een (huis) arts te raadplegen voor een diagnose.

Het belang van een nauwkeurige diagnose

Bij het vermoeden van een gescheurde meniscus is een nauwkeurige diagnose belangrijk. Een MRI onderzoek is één van de meest effectieve methode om een gescheurde meniscus te diagnosticeren. Vaak zijn er ook bij een gescheurde meniscus andere structur

en stuk of versleten.Tijdens een MRI scan worden gedetailleerde beelden van de knie gemaakt waarbij de meniscus en de structuren erom heen goed zichtbaar zijn. Hierbij kan een eventuele scheur of andere afwijkingen van de meniscus worden geïdentificeerd. Op basis hiervan kan een orthopeed het behandelplan opstellen.  

Hoe gaat een MRI van de knie in zijn werk?

Een MRI onderzoek van de knie wordt uitgevoerd met behulp van een MRI scanner. Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel die in de scanner wordt geschoven. Het is belangrijk om tijdens het onderzoek zo stil mogelijk te liggen, zodat heldere beelden kunnen worden gemaakt. Heeft u een vermoeden van een gescheurde meniscus? Bespreek dit dan eerst met uw huisarts.

MRI Centrum: Snel een betrouwbare diagnose

 

MRI Centrum is een gespecialiseerd radiologisch centrum voor MRI, echografie en röntgenonderzoek. Wij bieden hoogwaardige diagnostiek met korte wachttijden in een patiëntvriendelijke omgeving. Met een verwijzing van uw huisarts, medisch specialist, bedrijfsarts of sportarts kunt u bij ons terecht voor een onderzoek in een van onze zeven klinieken verspreid over Nederland.

Uw fysiotherapeut kan bij ons ook een MRI-onderzoek aanvragen bij vermoeden van een gescheurde meniscus. Let op: een onderzoek op aanvraag van een fysiotherapeut wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. U moet het onderzoek dan zelf betalen. Zie hier de actuele tarieven.